Програма по сектори

Транспорт

Транспорт

Преразглеждане и актуализиране на транспортните връзки в района на Бояна, Драгалевци, Симеоново

Някои линии не са променяни като маршрут и интензитет от над 20 години. Междувременно кварталите са презастроени и с двойно и тройно повече удвоили жители. Пътникопотоците са се изменили. Актуализирането на маршрутите на градския транспорт и промяната на спирките са лесно осъществимо действие, което може да подобри живота в кварталите веднага, без необходимостта от големи инвестиции.

Откриване на бързи довеждащи линии от кварталите на район Витоша до близките станции на метрото

Откриване на нова линия, независима от автомобилния трафик от Мърчаево/Владая до метростанцията на Красно село или Овча купел. Тя ще обслужва както голяма част от Княжево, което е далече от последната спирка на трамвай номер 5, Владая и Мърчаево. Такава линия е възможност за други села като Драгичево, Рударци, Кладница и част от Перник да ползват бърз градски транспорт, който да ги свързва с метрото в София. Това сериозно ще спомогне за намаляване на транзитния автомобилен трафик.

Редуциране на транзитния трафик през Княжево и Владая и пренасочването му към автомагистрала Люлин

Настояване пред СО и АПИ за максимално бързо изграждане на отсечката на Околовръстен път от бул. Братя Бъкстон до автомагистрала Люлин при кв. Люлин или ранно включване при кв. Суходол към магистралата.

Използване на възможностите на съществуващата ЖП инфраструктура

Проучване как с. Владая да получи по-добро обслужване с ЖП транспорт – довозващ транспорт към ЖП гара Владая или разкриване на нова ЖП спирка Владая, точно „срещу“ селото, до която да се стига по пътен надлез с асансьори от двете страни.

Развиване на тролейбусната мрежа в района

Повече тролейбуси за кв. Павлово, кв. Манастирски ливади и кв. Бъкстон и нова контактна мрежа по цялата дължина на бул. Т. Каблешков, която сега е разделена от двете страни на бул. България.

Свързаност с Витоша

Оформяне на голям паркинг, например при Историческия музей и създаване на автобусна линия до Алеко и Копитото. Автобусите трябва да са оборудвани с багажник за колела и за обемни багажи като раници за парапланери.

Настояване пред СО за обновяване на Симеоновския лифт и интегрирането на всички лифтове със системата на столичния градски транспорт. Възстановяване на лифта Княжево – Копитото

Пешеходни връзки

Пешеходни връзки между кварталите, пешеходни връзки и до спирките на МГТ по основните артерии, включително Околовръстното шосе. Съвместно със съседните райони (Триадица, Лозенец, Студентски, Младост) ще се търсят решения за изграждане на пешеходни надлези и подлези.

Шумоизолация на кварталите от големи пътни артерии

Поставяне на шумоизолиращи стени по протежението на големи и шумни пътни артерии, както е например Околовръстното шосе и кв. Манастирски ливади – Запад.

Програма по сектори